Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
ΕΛΕΝΗ Για την ειρήνη και τον έρωτα (Όπερα βασισμένη στην τραγωδία Ελένη του Ευριπίδη)εξαντλήθηκε

ΕΛΕΝΗ Για την ειρήνη και τον έρωτα (Όπερα βασισμένη στην τραγωδία Ελένη του Ευριπίδη)

Κατηγορία: ΓΡΑΦΗ | Συγγραφέας: Αθήνη Μαρία

10,00 €

Λιμπρέτο: Μαρία Αθήνη
Μουσική: Αντώνης Καρατζίκης

Το λιμπρέτο της Μαρίας Αθήνη με τίτλο Ελένη - Για την ειρήνη και τον έρωτα (Εκδόσεις ΕΣΕ) είναι βασισμένο στην «Ελένη» του Ευριπίδη.
Το λιμπρέτο ακολουθεί την δομή της αρχαίας τραγωδίας (είσοδος, επεισόδια, πάροδος, στάσιμο) αλλά και το ύφος των σκηνών -που έχουν κωμικά στοιχεία. Η αρχαία φόρμα συνδυάστηκε αρμονικά με την κλασική δομή της όπερας. Το λιμπρέτο μελοποιήθηκε από τον συνθέτη Αντώνη Καρατζίκη. Η πρωτότυπη προσέγγιση που συνδυάζει το αρχαίο δράμα με την δυτικοευρωπαϊκή μουσική δίνει στο έργο μουσικοπαιδαγωγικό χαρακτήρα.
Το έργο φέρει διαχρονικά και επίκαιρα μηνύματα κατά του πολέμου και υπέρ της ελευθερίας και της ισότητας των ανθρώπων.
Η όπερα Ελένη παρουσιάστηκε σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσό.
Στην παράσταση συμμετείχαν αξιόλογοι λυρικοί τραγουδιστές όπως, Μαριλένα Χρυσοχοίδη (Ελένη), Γιάννης Κάβουρας (Μενέλαος), Γιώργος Μαθιαδάκης (Θεοκλύμενος), Μαρία Ανδρικοπούλου (Θεονόη), Νικήτας Γκρίτζαλης (Τεύκρος), Έλλη Αναστασοπούλου (Γερόντισσα), Βασίλης Ασημακόπουλος (Κάστορας), Χρήστος Πρίφτης (Πολυδεύκης), Σταύρος Ζουλιάτης (Στρατιώτης Αιγυπτίων), Βασίλης Κωστόπουλος (Στρατιώτης Ελλήνων).
Το έργο εκτέλεσε η Συμφωνική ορχήστρα ΑΣΟΝ, ενώ συμμετείχαν η Χορωδία του Μετσόβιου Πολυτεχνείου σε διδασκαλία Μιχάλη Οικονόμου και το Αθηναϊκό Χορωδιακό Σύνολο σε διδασκαλία Δημήτρη Καραβέλη, υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση του Δημήτρη Δημόπουλου και τη μουσική διεύθυνση του ίδιου του δημιουργού, Αντώνη Καρατζίκη.


Μαρία Αθήνη 

Η Μαρία Αθήνη είναι σεναριογράφος, θεατρική συγγραφέας και δημοσιογράφος. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Σεναριογράφων και της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου και του διοικητικού συμβουλίου της βρετανικής θεατρικής εταιρείας Actors of Dionysus. Ζει και εργάζεται στο Λονδίνο από το 2013.

Αντώνης Καρατζίκης

Ο Αντώνης Καρατζίκης έχει επιμεληθεί κι ενορχηστρώσει παιδικές μουσικοθεατρικέι παραστάσεις με παιδαγωγικό περιεχόμενο κι έχει συνθέσει μουσική για θεατρικές παραστάσεις, ταινίες μικρού μήκους και τηλεοπιτκές παραγωγές. Έχει συνεργαστεί με τη συμφωνική ορχήστρα του δήμου Αθηναίων, το σύνολο Μέταλλον της ΚΟΑ, τις χορωδίες του Πολυτεχνείου, το Αθηναϊκό Χορωδιακό σύνολο, τους Melos Brass, Μάριο Φραγκούλη, Αναστασία Ζανή, Νάντια Γουάιμπεργκ και άλλους καταξιωμένους τραγουδιστές.

Επικοινωνία

Διεύθυνση Έδρας:Ίωνος Δραγούμη 14
Αθήνα 115 28
Γενικό Email:info@bookstream.eu


Newsletter